Vanha Porvoo – kymmenen matkavinkkiämme Porvoon vanhaan kaupunkiin

Vanha Porvoo on suosittu kesämatkakohde, mutta idyllinen kaupunki tarjoaa paljon nähtävää ja koettavaa myös talven turistille. Jos koko viikonloppua ei voi viettää matkoilla, jo päiväreissun aikana ehtii nauttia lumisista kaduista ja tunnelmallisista putiikeista sekä kahviloista. Porvoon kauneus ei kuitenkaan vaadi lunta, vaan kaupunki on lumoava myös marraskuun harmaudessa. Kokosimme viisi vinkkiä Porvooseen suuntaavalle lomamatkailijalle – ota talteen!

1. Idyllinen Vanha Porvoo tarjoaa tunnelmallisia kahviloita ja putiikkeja

Vanha Porvoo on loistava alue kävellä ympäriinsä ja uppoutua historialliseen tunnelmaan. Kaupungin aseman Porvoo sai vuonna 1380 ja onkin yksi Suomen kuudesta keskiaikaisesta kaupungista. Vanhassa Porvoossa on noin 550 rakennusta, jotka luovat idyllisen kylätunnelman ympäri vuoden. Talvisin lumen koristamat vanhat puutalot luovat kuvankauniin maiseman ja lukuisat eri putiikit ja kahvilat tarjoavat turistille paljon eri taukovaihtoehtoja. Esimerkiksi Zum Beispiel on moderni, rento ravintola ja Petris Chocolate

Room tarjoaa laajan, laadukkaan suklaavalikoiman. Jokikatu ja Välikatu ovat Vanhan Porvoon kävelijöille tarkoitetut pääkadut, joille kannattaa suunnata. Jokikatu on Välikatua vilkkaampi, mutta molemmat tiet alkavat kaupungin uudelta puolelta ja päätyvät Vanhan Porvoon Vanhalle raatihuoneentorille. Rauhalliset sivukadut tarjoavat turistille seesteisen ympäristön, jossa voi ihastella upeita 1700-luvulla rakennettuja taloja.

2. Porvoon joulumarkkinat luovat joulun tunnelman

Porvoon vanhakaupunki on tunnettu joulumarkkinoistaan, jotka tuovat iloa joulun odotukseen. Wanhan ajan joulumarkkinat järjestetään Vanhan Porvoon Raatihuoneentorilla perinteisesti joulukuun ensimmäisenä viikonloppuna. Torin kaunis valaistus ja 1800-luvun asuihin sonnustautuneet kauppiaat luovat lumoavan, historiallisen tunnelman.

3. Kaupungin suosituimpia nähtävyyksiä: Porvoon tuomiokirkko

Porvoon tuomiokirkko on yksi suosituimmista Porvoon nähtävyyksistä. 1400-luvulla rakennettu tuomiokirkko sijaitsee Vanhassa Porvoossa ja edustaa myöhäisgotiikkaa. Vuosien saatossa kirkko on palanut useaan otteeseen, viimeisimpänä vuoden 2006 tuhopoltossa, jonka jälkeen kirkko otettiin vuonna 2008 uudelleen käyttöön. Porvoon valtiopäivät pidettiin tuomiokirkossa vuonna 1809, mikä on yksi merkittävimmistä vaiheista kirkon historiassa, sillä valtiopäivät käynnistivät Suomen autonomian ajan. Nykyään Porvoon tuomiokirkon upeissa puitteissa järjestetään jumalanpalveluksia, häitä, kastejuhlia ja hautajaisia.

Ihastu Vanhan Porvoon maisemiin

4. Talviurheiluna laskettelu ja hiihto

Laskettelu ei välttämättä ole ensimmäinen asia, joka tulee mieleen Porvoosta, mutta lasketteluvermeet kannattaa kuitenkin ottaa reissuun mukaan. Vain kahden kilometrin päässä Porvoon keskustasta nimittäin sijaitsee Kokoniemi, joka on kaupungin oma viiden rinteen laskettelukeskus. Korkein rinne yltää 55 metrin korkeuteen ja pisin rinne on 400 metriä pitkä. Jos omia välineitä ei ole mukana, hiihtokeskuksesta voi vuokrata välineet. Lisäksi keskuksesta löytyy hiihtokoulu ja rinneravintola. Jos laskettelu tai lumilautailu ei ole mieleen, löytyy hiihtolatuja Kokoniemen ympäristöstä. Valaistuja latuja Porvoosta löytyy yhteensä 32 kilometrin verran.

5. Historian havinaa Runebergin kodissa

J.L. Runebergin koti on Suomen vanhin kotimuseo. Johan Ludvig Runeberg, Suomen kansallisrunoilija, asui Porvoossa vaimonsa, kirjailija Fredrikan kanssa aina vuodesta 1852 kuolemaansa saakka, vuoteen 1877. Fredrikan kuoleman jälkeen vuonna 1879 Suomen valtio osti talon, josta tehtiin museo vuonna 1882. Nykyään museo tarjoaa ainutlaatuisen tunnelman kävijöilleen sen alkuperäisten huonekalujen, taideteosten, astioiden ja vanhojen huonekasvien avulla.