Suklaan / Kaakaon eettisyys

Suklaan ja kaakaon eettisyys on asia, joka on herättänyt paljon huomiota viime vuosina. Kaakaoplantaasien kontrolloimaton orja- ja lapsityövoiman käyttö, epäinhimilliset työskentelyolosuhteet, riittämättömät korvaukset viljelijöille sekä ympäristöstä piittaamaton viljelytapa ovat asioita jotka on syytäkin nostaa parrasvaloihin. Viljellystä kaakaosta noin 70% tuotetaan Länsi-Afrikassa, pääosin Norsunluurannikolla sekä Ghanassa. Kaakaoplantaasien keskikoko on 1-2 hehtaaria, joten plantaaseja on valtava määrä ja kaikkien niiden olosuhteiden valvominen on käytännössä mahdotonta.

Onkin hyvin miellyttävä todeta, että kaakaopavuissa/suklaassa laatu ja eettisyys kulkevat käsi kädessä; mitä laadukkaammat kaakaopavut ovat kyseessä, sitä paremmin niiden koko tuotantoprosessia, viljelystä valmiiseen suklaaseen, valvotaan.

Suurin osa maailmassa viljellystä kaakaosta on niin sanottua bulkki papua, jossa hinta on tärkein tekijä. Marketin hyllystä ostettavan suklaalevyn hinnasta valuu sen valmistukseen käytettyjen kaakaopapujen viljelijälle useimmiten vain mitätön osuus.

Laadukkaampien kaakaopapujen viljelijät saavat pavuistaan useimmiten huomattavasti suuremman korvauksen. Selkeästi suuremman, kuin esimerkiksi reilun kaupan suklaan papujen viljelijät. Heidän papunsa on helpompi myydä ja usein he pystyvät tekemään sopimuksensa papujensa myynnistä useiksi vuosiksi eteen päin hyvään hintaan. Tämä luonnollisesti nostaa heidän elintasoaan ja mahdollistaa kunnon palkan maksun myös heidän työntekijöilleen.

Laatupapujen viljely vaatii kuitenkin osaamista, jota kaikkien viljelijöiden ei ole mahdollista saada. Raskas ja huono tuottoinen, satoa tuhoaville taudeille altis kaakaon viljely, onkin monilla alueilla vähenemään päin. Ikääntyvät viljelijät eivät saa vaativalle työlleen jatkajaa, kun nuorempi sukupolvi suuntaa kaupunkeihin helpomman elämän toivossa. Jäljelle jäävät viljelijät vaihtavat kaakaopuut usein varmemmin satoa tuottaviin viljelykasveihin, kuten kumipuihin.

Tässä vaiheessa apuun astuvat usein laadukkaampien suklaiden valmistajat Keski-Euroopasta. Suuret ja keskisuuret yritykset ovat viime vuosina alkaneet kiinnittämään enemmän huomiota laadukkaiden kaakaopapujen hankintaan, turvatakseen oman raaka-aineen saantinsa tulevaisuudessa. Nämä keskieurooppalaiset yritykset kouluttavat järjestelmällisesti viljelijöitä, jotta nämä saavat parempi laatuista sekä suurempaa satoa, joka nostaa heidän työnsä tuottavuutta. Parhaissa tapauksissa nämä yritykset rakentavat syrjäisille kaakaon viljelyalueille kouluja ja sairaaloita viljelijöiden ja heidän perheidensä käyttöön, varmistaakseen kaakaon viljelyn jatkumisen. Olivatpa suurten eurooppalaisten yritysten motiivit kuinka itsekkäitä hyvänsä, voimme todeta kaakaon viljelijöiden hyötyvän tästä tilanteesta.

Viljelijöitä koulutetaan myös haastavampien kaakaolajikkeiden viljelyyn, nämä kaakaopavut tuovat viljelijöille paremman tulon ja suklaan valmistajille laadukkaampaa raaka-ainetta.

Laadukkaimpien viljelijöiden sadot pyritään ostamaan jo vuosiksi etukäteen. Kerrotaanpa kaakaon sisäänostajien jopa menehtyneen selvitellessään keskenään, kuka saa ostaa parhaita papuja. Surullinen tarina, mutta osoitus siitä, että laatu papujen arvostus on todella korkea.

Laadukkaimpia kaakaopapuja ostavat yritykset vaativat papujen laadun lisäksi viljelijöiltä hyviä työolosuhteita työntekijöilleen, luonnollisesti ilman lapsi- ja orja työvoimaa sekä edellyttävät heiltä ympäristöä kunnioittavaa viljelytapaa.
Arvokkaampien papujen kohdalla käytetään myös resursseja näiden aktiiviseen seurantaan.

Voimme todeta kaakon viljelyn usein olevan siitä eettisempää mitä rajatummalta alueelta tiettyyn suklaaseen viljellyt kaakaopavut tulevat.
Parhaimmillaan pavut tulevat rajatun alueen sopimusviljelijöiltä tai jopa yhdeltä ainoalta kaakaoplantaasilta.

Esimerkkejä raaka-aine toimittajiemme vastuullisuudesta:

Valrhona, Ranska

Sitoutunut kaakaon viljelijöiden elin- ja työskentely olosuhteiden parantamiseen.
Suojelemaan ympäristöä.
Solmii pitkäaikaisia sopimuksia viljelijöiden kanssa.
Takaa heille reilun hinnan pavuista.
Taistelee lapsityövoiman käyttämistä vastaan.
Jäsenenä lasten suojelemiseen kaakaoplantaaseilla erikoistuneeseen the International Cocoa Initiative (ICI) säätiössä.
100% kaakaosta jäljitettävissä plantaaseile saakka.
98% kaakaosta hankitaan pitkäaikaisilla sopimuksilla.

Felchlin, Sveitsi

Fair Direct Cacao, askel pidemmälle Fairtrade tuotteista. Suorilla kontakteilla viljelijöihin taataan täysi jäljitettävyys käytettyihin kaakaopapuihin, sekä huomattavasti korkeampi kuin Fairtraden edellyttämä korvaus pavuista .
Pitkäaikaiset sopimukset viljelijöiden kanssa mahdollistavat viljelijöille hyvän tulotason vuosiksi eteenpäin sekä laadukkaan raaka-aineen saatavuuden suklaan valmistajalle.
Vierailevat säännöllisesti plantaaseilla valvomassa työolosuhteita, ympäristöä kunnioittavaa viljelytapaa sekä kaakaopapujen laatua.
100% kaakaosta jäljitettävissä plantaaseille saakka.
100% kaakaosta hankitaan pitkäaikaisilla sopimuksilla.

Cacao-Barry, Ranska sekä Callebaut, Belgia

Sitoutuneet Cocoa Horizon Foundation arvoihin: Parantaa kaakaon viljelijöiden elämänlaatua, poistaa lapsityövoiman käyttöä, vähentää metsien hävittämistä sekä pienentää hiilijalanjälkeä.
Kouluttaa viljelijöitä suuremman ja parempi laatuisen sadon saamiseksi, tämä lisää suoraan viljelijöiden tulotasoa.
Vuonna 2020 yli 150000 viljelijää (joista yli 20% naisia) on sitoutunut Cocoa Horizon Foundationin arvoihin mm. jäljitettävyyteen, metsien suojeluun, lapsityövoiman poistamiseen. Tässä määrässä on 11% kasvua edellisestä vuodesta.
Säätiö on kouluttanut omassa kaakaon viljely akatemiassaan tähän mennessä yli 60000 viljelijää.
Toimittanut yli 45000 viljelijälle työkaluja, valmennusta sekä taimia. 36000 viljelijää on saanut säätiöltä Farm Business Plan:n.
Pyrkii pitkäaikaisiin sopimuksiin viljelijöiden kanssa.
Panostaa voimakkaasti täyteen jäljitettävyyteen, PetriS käyttää vain heiltä vain jo jäljitettäviä tuotteita.